Een huis aankopen; wat moet ik weten?

Steeds vaker hoor je de vraag “Is het verstandig om een aankoopmakelaar in handen te nemen?”. Deze vraag kunt u het beste zelf beantwoorden. Wat wij wel kunnen doen is u mee nemen in de stappen waarin een aankoopmakelaar u kan helpen.

Een huis aankopen; wat zijn de stappen?

Allereerst begint het natuurlijk met de zoektocht naar uw perfecte woning. Door gebruik te maken van ons uitgebreide zoeksysteem kunnen wij diverse criteria verwerken en hierdoor proberen de perfecte woning voor u te vinden. Op het moment dat wij een geschikte woning denken gevonden te hebben, communiceren wij dit met u. U kunt natuurlijk ook zelf al een woning op het oog hebben. Dan helpt de aankoopmakelaar u graag met de volgende stappen van het proces.

Nadat de perfecte woning is gevonden gaat de aankoopmakelaar samen met u naar een bezichtiging van de woning. Voorafgaand aan de bezichtiging zoekt de aankoopmakelaar een aantal dingen voor u uit. Denk hierbij aan onder andere het eigendomsbewijs, kloppen de kadastergegevens en andere belangrijke informatie. Voordat eventuele vervolg stappen ondernomen kunnen worden moet de woning, samen met u, bezichtigd worden. Tijdens deze bezichtiging wordt er kritisch gekeken naar de woning. Door middel van de grote kennis die onze gecertificeerde makelaars in huis hebben, proberen wij de juiste waarde in te schatten. Wanneer er een woning te koop wordt gezet door een verkoopmakelaar wordt de prijs bepaald aan de hand van de belangen van de verkoper. Hierdoor is de verkoopprijs van de woning niet altijd de werkelijke marktprijs. Door de juiste prijs te herkennen en te onderbouwen proberen wij u te helpen bij het uitbrengen van het juiste bod.

Nadat de woning is bezichtigd gaan de aankoopmakelaar en uzelf de woning gezamenlijk evalueren. Tijdens dit korte gesprek wordt de woning besproken en worden de eventuele vervolgstappen toegelicht. Denk hierbij aan de eventuele prijs die u voor de woning over heeft en of dit aan sluit bij de prijs die gevraagd wordt.

Als alle wensen met elkaar zijn kortgesloten begint het onderhandelen. De aankoopmakelaar gaat tijdens een gesprek met de verkoopmakelaar proberen ervoor te zorgen dat de juiste prijs wordt uit onderhandeld.

Zodra er een akkoord is bereikt, gaat het papierwerk beginnen. Naast alle kleine voorhandelingen zoals het verzamelen en aanleveren van de gegevens, gaat de aankoopmakelaar u ook helpen bij het opstellen en doornemen van het koopcontract. Gezamenlijk worden de kleine lettertjes met u doorlopen en deze uitgelegd waar nodig.

Tot slot gaan wij, zodra de dag van de overdracht is, mee met de eindinspectie en begeleiden wij u naar de notaris. Voorafgaand aan deze afspraak zorgt de aankoopmakelaar ervoor dat alle gegevens en overeenkomsten zijn aangeleverd zodat u een zorgeloze dag zult beleven.

Alles kort samengevat: Een aankoopmakelaar behartigd uw wensen, terwijl de verkoopmakelaar de wensen van de verkopers behartigd.

Bent u benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend en kosteloos contact op met ons kantoor.