Mijn huis taxeren; hoe werkt dat?

Wat is nu eigenlijk een taxatie? Een taxatie is een verslag van de actuele marktwaarde van een object. Dit kunnen verschillende objecten bedragen, zoals een woning, maar ook bouwkavel.

Een taxatie wordt vaak gevraagd bij een aanvraag voor een financiering van uw woning. Maar ook wanneer een woning voor gedwongen verkoop verkocht moet worden. Denk hierbij aan een executie verkoop.

Mijn huis laten taxeren voor verkoop; dit zijn de stappen

Er zijn 2 soorten taxaties, een gevalideerde taxatie en een niet gevalideerde taxatie. Wanneer u een bezwaar wilt aantekenen tegen uw WOZ-waarde is een niet-gevalideerd rapport voldoende. Maar wanneer u een aanvraag doet voor verkrijging van een hypotheek wordt er vaak gevraagd naar een gevalideerde taxatie. Een gevalideerde taxatie houdt in dat het taxatierapport ter controle wordt opgestuurd naar het NWWI. Het NWWI, ook wel Nederlands Woning Waarde Instituut, hanteert strenge regelgeving waar een taxatie aan moet voldoen voordat deze voldoende wordt geacht.

Stap 1: De aanvraag
Een taxatie is op te delen in verschillende stappen. Het begint allemaal met de aanvraag. Een aanvraag indienen bij Team Sanders kan op verschillende manieren. U kunt telefonisch een afspraak inplannen maar ook via het NWWI, onze website, de email of whatsapp. Wanneer u een aanvraag indient wordt er een afspraak ingepland voor een opname van uw object.

Stap 2: De opname van uw object
De 2e stap is de opname van uw object. Tijdens de opname lopen wij samen met u een ronde door uw object. Tussendoor stellen wij u een aantal vragen, denk aan bijvoorbeeld de isolatie van uw object en natuurlijk wat uw verwachtingen zijn van de waardes. Ook vragen wij u of u bouwtekeningen heeft. Zo niet, dan meten we de woning na! Aan het einde van de opname maken wij een aantal foto’s en worden er een aantal aandachtspunten genoteerd.

Stap 3: Het, indien nodig, communiceren met het NWWI en/of het opstellen van het rapport.
Nadat wij uw object hebben opgenomen gaan wij aan de slag met het opstellen van uw rapport. Bij het invullen van dit rapport wordt er gebruik gemaakt van de vergelijkingsmethode. Dit houdt in dat uw woning wordt vergeleken met 9 andere woningen die gelegen zijn in dezelfde prijsklasse, grootte, type etc. Door verschillende onderbouwingen wordt er uiteindelijk een marktwaarde vastgesteld.

Bij een niet-gevalideerd rapport wordt na de bovenstaande stappen een persoonlijk akkoord gegeven door de taxateur. Dit is voldoende voor een niet-gevalideerd rapport. Bij een NWWI-rapport accordeert het NWWI het rapport.

Stap 4: Het terugkoppelen van de taxatie
Wanneer een niet-gevalideerde taxatie gereed is, wordt de taxatie aan u teruggekoppeld. Daarna kunt u deze taxatie bijvoorbeeld indienen bij uw gemeente.

Wanneer het rapport is teruggekomen van het NWWI, wordt het rapport automatisch aan u en uw eventuele geldverstrekker of intermediair teruggekoppeld.

Op het moment dat alle gegevens zijn verstrekt ontvangt u ook persoonlijk het taxatierapport. Dit document kunt u dan gebruiken voor uw eigen doeleinden.

Bent u benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend en kosteloos contact op met ons kantoor.